Valget af bog

I Læselisten skriver jeg jo, hvad jeg har læst. Hvad der ikke fremgår tydeligt her på bloggen, er min lange skal/vil-læse-liste. Den bliver til stadighed længere og længere, breder sig usystematisk ud over dokumenter på flere computere og devices og fylder vist mest i mit hovede.  Og af disse lister fremgår min splittede personlighed tydeligt.

Der er nemlig alt for mange parametre at udvælge bøger til læsning efter. Højt vægter jeg anbefalinger fra mennesker, hvis bogmening betyder noget for mig! Men også aktualitet er et vægtigt argument. I min (bog)verden betyder det stadig noget at læse noget nyt. Desuden er der jo klassikerstatus og af-historien-vist-holdbar-kvalitet, der også bør prioriteres. Og så er der genrer; anbefalinger af tegneserier står på en anden liste end anbefalinger af anden skønlitteratur.

Og når jeg så kommer til det der med rent faktisk at vælge den konkrete bog, der skal læses lige nu, kommer den bog, som (endelig) er hjemkommet fra biblioteket efter (lang tids) opskrivning ofte i første række. Den skal jo afleveres igen, så den får højere prioritet end en, der står på min reol, eller en, jeg først skal beslutte at have råd til at købe.

Så er der jo energiniveauet som parameter: Hvis jeg er træt, når jeg skal til at starte på en ny bog, vinder noget letterebenet over noget komplekst, og tegneserier vinder over romaner. Hvis der da ikke lige er tale om noget længe ventet, som jeg har set frem til. Således vandt den nye Murakami fx over alle andre – på alle parametre – da den udkom. Mens jeg på … måske 4.? … måned stadig går og skuler til Onde onder af Dostojevskij på min reol. Jeg vil umanerligt gerne læse den, og de sidste Dostojevskij-bøger jeg har læst, var rigtigt gode læseoplevelser, men de andre parametre har bare i det konkrete valg-øjeblik haft større magt.

30. October 2011 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | 2 comments

Comments (2)

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.