Tom plads uden charme

J.K. Rowlings The Casual Vacancy (på dansk Den tomme plads) var ventet med stor spænding, fordi det var hendes første bog efter Harry Potter-serien – og fordi den ikke var en børne- og ungdomsbog, men en voksenbog. Og anmeldelserne faldt prompte: Rigtig mange – og blandede – anmeldelser i både den engelsk- og dansksprogede verden (men meget fine anmeldelser af oversættelsen, der blev foretaget i et imponerende hæsblæsende tempo).

Og nu har jeg også læst den.

Hun skriver godt, og hun skriver fængende, hende Joanne. Jeg drønede gennem bogen, der bestemt ikke er Harry Potter-agtig og magisk, men sort og dyster. Alligevel var jeg let irriteret efter endt læsning. Og jeg havde svært ved at sætte fingeren præcist på, hvad der var irritationsmomentet. For ja, hun skriver altså godt.

Måske var det, at de mange elementer lidt for tydeligt gik op som i et puslespil til sidst? Måske var det, at det faktisk alligevel var en form for ungdomsbog, fordi det kun var de unge, der var flerfacetterede nok og de egentlige igangsættere af transformation i plottet? Måske var det, at det beskrevne lokalsamfund og aktørerne deri faktisk var ret karikeret? Måske var det, at den dystre handling og de socialrealistiske elementer faktisk ikke, trods indholdet, var helt troværdige? Måske er jeg bare ikke britisk nok til for alvor at kunne genkende de beskrevne provinsmiljøer, selv om jeg har set Midsomer Murders, læst Miss Marple osv.? Måske er der bare for få personer, man faktisk kan lide i romanen?

Sikkert er det, at det var en genre, jeg aldrig ville have opsøgt, hvis ikke forfatteren havde haft sit ry fra Harry Potter. Potter-serien havde originalitet og charme – og Den tomme plads er bare ikke så charmerende.

06. January 2013 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.