Stof til eftertanke fra 2014

Det er blevet 2015. Og jeg kan på Læselisten se, at jeg fik læst intet mindre end 86 bøger i 2014. Sådan noget sker, når man sætter sig for fx at læse alle Dan Turèlls Mord-krimier om sommeren. Det griber om sig. Tallet bliver kun så højt, når jeg forfalder til at kædelæse krimier og anden letfordøjelig lekture. Og så har jeg ikke engang skrevet dem på, jeg ikke har fået læst færdigt eller smidt fra mig i irritation. Der var en lille håndfuld af dem i 2014.

Jeg faldt over denne fine artikel af Rick Webb, der indeholder råd til, hvordan man får læst bøger. Det gik op for mig, at med få undtagelser er det faktisk det, jeg gør. (Jeg sætter mig ikke læsemål, jeg hører ikke lydbøger, og jeg har ikke en decideret skal-læse-liste, som han ellers anbefaler.) Men det allerførste råd: Always Be Reading er faktisk det, jeg praktiserer. Jeg har altid gang i en bog … eller skal i gang med en lige om lidt, når jeg har bestemt hvilken. Det er en del af min tilværelse. Kun sådan får jeg sneget så mange ind.

Til gengæld er jeg højst usystematisk og varieret og bred og rodet i mine valg. Derfor ender jeg også altid med at have læst nogle virkelig gode, nogle temmelig skidte og en hel masse nå-okay-men-ikke-fantastiske bøger på sådan et læseår.

Når jeg kaster et blik ned over listen for 2014, er det de store bøger, som er blandt de mest mindeværdige! Bogstavelig talt store: de tre mursten af Donna Tartt samt Lykke-PerSønner og Buddenbrooks 
Mange sider, meget store fortælleprojekter, meget tankegods til læseren. De fik mig til at tænke over kunst, tilværelsen, religion, eksistens, comanches, civilisation, vold, arv og miljø, liv og død … og meget, meget mere.

En mindre bog sniger sig dog også ind som en af de vigtige i 2014: Hun er vred af Maja Lee Langvad. For mig personligt rigtig meget stof til eftertanke.

Jeg vil dog til enhver tid også anbefale  Askeblomster af Patrick Modiano, Frit flet af Aidt, Moestrup og Knutzon og Forbandede yngel af Anne Cathrine Riebnitzsky. Det var også fine læseoplevelser. På hver sin måde.

Alt i alt synes jeg, 2014 var et rigtig fint læseår. En masse til den grådige plotlæser, foder til de store eksistentielle refleksioner, rørende fortællinger til damebogslæseren, en del businessbøger til arbejdshesten, lidt til den indre fangirl og en hel masse derimellem.

Godt nytår!

02. January 2015 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.