Svært opstøvelige engelske japanere

Disse to bøger lå i min postkasse i dag. Med herligt fremmedartede frimærker og stempler på. De er sendt fra Japan og købt over eBay.

Der er tale om de to førstskrevne af Haruki Murakamis bøger – og to, jeg lige mangler i min samling. (Der består af Murakamis værker oversat til dansk og/eller engelsk – eftersom jeg ikke læser japansk.)

Hear the Wind Sing er den første roman, Murakami skrev – tilbage i 1979 (ovs. til engelsk i 1987). Den blev skrevet til og bragt i et indflydelsesrigt litterært japansk magasin, Gunzo, og for den blev han tildelt Gunzo-litteraturprisen. Før denne pristildeling var Murakami aldeles ukendt som forfatter, men med prisen fulgte stor litterær opmærksomhed – og det blev platformen for hans videre forfatterskab.

I virkeligheden er de to bøger lidt svære at få fat i. De findes kun i engelske oversættelse fra et japansk forlag, Kodansha, og er ikke bredt distribueret i den engelsksprogede verden som alle Murakamis andre oversatte romaner. Og efter sigende er det, fordi Murakami selv ikke synes, de er særligt gode.

Hear the Wind Sing og Pinball, 1973 hører sammen med En vild fårejagt. De har den samme søgende unge mand som omdrejningspunkt. Har jeg hørt og læst. For faktisk har jeg endnu ikke læst Hear the Wind Sing, for den har været umulig at få fat i herhjemme. Pinball, 1973 kunne jeg låne på Det Kgl. Bibliotek, og En vild fårejagt er selvsagt nem at få fat på, for den er endda oversat til dansk, men den første var ikke til at finde umiddelbart.

For nogen tid siden fandt jeg et brugt eksemplar på Amazon til mange hundrede kroner – og var lidt for nærig. Så jeg opfatter det som heldigt, at jeg ledte igen, netop som en forhandler havde otte eksemplarer af det svært-opstøvelige Murakami-par til salg. Og betalelige og nye endda.

Så nu skal jeg for første gang længe læse en Murakami-roman, som jeg ikke før har læst. Dejligt!

Kilde: Murakami and the Music of Words af Jay Rubin, Random House 2005

26. April 2011 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | Tags: , , , , | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.