Overfølsomhed over for verden

Det har taget mig en evighed at læse bd. 6 af Min kamp af Karl Ove Knausgård. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været så længe om at få læst en bog. Dels er det en utroligt lang bog (1300+ sider), dels er den utroligt krævende, og dels er dette bind anderledes end de fem første bind i værket.

Værket – de seks bind tilsammen – vil jeg til enhver tid anbefale. Men det sjette og sidste bind er ikke i sig selv et helstøbt værk. Dertil er det for monstrøst og stritter for meget – og bliver brugt til at perspektivere de andre fem bind. Sidste bind er på den måde et gidsel i det samlede projekt. Trods det ville jeg ikke have været foruden det sidste bind.

Men hvor har jeg elsket at læse Min kamp samlet set.  Karl Ove skifter sprogligt gear så legende let. Han bevæger sig elegant frem og tilbage i tiden, op og ned i abstraktionsniveuaer, ud og ind af emner, felter og teorier og rundt om livets store og små spørgsmål og fortrædeligheder.

Han læser som en engel og formidler sin læsning, så den også bliver min. Hans overfølsomhed viser mig verden, som jeg ikke har set den før og samtidig kan nikke fuldt genkendende til.

Det har haft betydning, at jeg er nogenlunde jævnaldrende med Karl Ove. For mig tegner han et relevant og genkendeligt tidsbillede. Både af barndom i 70’erne og af ungdom i 80-90’erne – og af småbørnsforældreliv i starten af dette århundrede.

Det har haft stor betydning, at jeg har studeret litteraturvidenskab ligesom ham. På visse tidspunkter overvejede jeg, om det skrevne gav mening for folk, der ikke – som han og jeg – blev trukket gennem 90’ernes litteraturvidenskabelige studier. Men jeg kan forstå på andre læsere, at han også vækker genklang hos dem.

Og det har haft betydning, at han ser verden gennem litteratur. At det er gennem litteratur og sin skrift, han forstår.

 

07. April 2013 by camlarsch
Categories: Faglitteratur, Skønlitteratur | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.