Læseåret 2013

Så blev det “pludselig” 2014. Læselisten påstår, at jeg har læst 64 bøger i 2013, og jeg kan da godt genkende listen, når jeg kaster mit blik ned over den. Men tallet kom alligevel bag på mig.

Måske fordi det er mit indtryk, at det ikke har været et stort læseår for mig. Tallet er blevet så højt, fordi jeg forfaldt til at genlæse Arthur-gendigtninger og kædelæse krimier hen over sommeren, og så flyver siderne nærmest uset forbi ens hjerne. Det er lige før, de ikke tæller lige så højt.

På listen er der få, som har gjort indtryk i en sådan grad, at jeg virkelig ville anbefale dem. Og med det mener jeg den slags bøger, som er kandidater til de store bøger i ens liv. Der har været udmærkede oplevelser – og nogle har været fine at læse, men …

Der er to virkelig store værker på listen, også fysisk store: Min kamp, bd. 6 og Onde ånder. Knausgård er betydningsfuld, men for mig er det hele værket, der er betydningsfuldt, og i den sammenhæng ser jeg mest bd. 6 som et nødvendigt onde. Afslutningen skulle til, men det sidste bind understregede monstrøsiteten i projektet. Onde ånder havde jeg lusket rundt om i efterhånden flere år, så teateropsætningen af stykket på Det Kongelige var min anledning til at få læst den. Det var uventet blodigt og forventet sort og velskrevet – og samtidig mere fjollet (?) end ventet.

Per Petterson leverede igen en god læseoplevelse med Jeg nægter, men det var ikke hans bedste. Gillian Flynn var med rette på bestsellerlisterne worldwide med Kvinden der forsvandt, men en let irritation indfandt sig, efter jeg havde slugt bogen på blot én dag. Fryser jeg af Martin Kongstad var velskrevet, men forsvandt i fremmedgørelse og kold ligegyldighed hos mig, mens Dorthe Nors’ Minna mangler et øvelokale virkelig var morsom og usædvanlig, men alligevel for meget en stiløvelse til for alvor at flytte noget.  

Og så var der alle krimierne. Tana French krøb ind under huden på mig. Det er fine krimier. Jo Nesbøs ti Hole-krimier læst på ca. en måned gav mig krimifatigue. Og jeg har ikke helt gidet krimier siden. Harry Hole var som sådan et fint bekendtskab, men effektjageri og stadig mere perverterede og ekstreme mordformer blev for meget i længden. Måske trangen til at læse let i krimiform kommer tilbage engang.

Året blev fint afsluttet med Junot Diaz og Kari Hotakainen, og lige nu er jeg taget til Island med Halgrimur Helgason, som bliver 2014’s første bog. De har alle tre noget!

Men årets vigtigste i 2013 var nok alligevel Alice Munro. Ikke fordi hun vandt Nobelprisen, men fordi novellerne fra For meget lykke satte sig. Virkelig satte sig. Det var min første Munro-samling, og det bliver ikke den sidste. Hun skriver simpelthen imponerende og skildrer med få ord sande og vigtige hændelser og mennesker, så de bliver uforglemmelige. Intet mindre. Og det sagt fra en, der ellers ikke opsøger noveller.

Nu ser vi med forventning på, hvad læseåret 2014 må bringe! Godt nytår.

02. January 2014 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | 4 comments

Comments (4)

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.