Kroppe i verden

Jeg synes, Caspar Eric og Maja Lee Langvad burde tale sammen. Efter at have læst Caspar Erics Nike i denne uge og Maja Lee Langvads Hun er vred sidste år tænkte jeg, at de begge skriver ud fra en erfaring af, hvordan de med deres kroppe er til stede i verden.

De udtrykker begge sprogligt en kropslig følelse af anderledeshed i verden. Bevares, med meget forskellige fortegn og resultater. Men med samme høje grad af energi og drive. Begge har de fundet en form, hvor deres frustration, vrede, glæde, ligegyldighed, ironi og meget andet kan finde ud. Og begge har de fundet en form, hvor de kan give udtryk for, at mennesker kan indeholde modsatrettede følelser og refleksioner over sig selv og identitet samtidig, uden at det nødvendigvis er splittet. Det er bare nuanceret, forskudt, flerstemmigt med samme stemme og dermed meget, meget menneskeligt.

Hvis man læser Nike og synes, man “bare” læser en bog om en handicappet ung mand, læser man fejl. Og hvis man læser Hun er vred og tror, det kun handler om at være adopteret, har man ikke læst godt nok. Man læser faktisk to bøger om at være et menneske, som interagerer med andre. For begge formår med deres sprog at sætte fingeren på, hvor grænserne for ens egne og andre menneskers forventninger til krop, normalitet og normer, opførsel, sex og seksualitet, udseende, familie, parforhold m.m. egentlig går. De mærker hver dag andre menneskers blikke. Kigger på sig selv både indefra og udefra. Mærker grænser, synlige og usynlige. Udtalte og uudtalte. Og giver det energisk udtryk i deres bøger.

Faktisk har jeg endda ikke nævnt deres litterære kvalitet. Den er høj.

Jeg ved ikke, om de ville have noget at tale med hinanden om, når det kom til stykket. Måske skal man bare lade deres bøger være deres talerør. Hvis man læser dem begge, er der i hvert fald stof nok til en lang samtale med sig selv om, hvor og hvordan ens egen krop befinder sig i verden.

10. September 2015 by camlarsch
Categories: Skønlitteratur | 3 comments

Comments (3)

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.