Den bedste 2016-bog var …

2016 er snart slut. Og Krig og fred af Tolstoj, som jeg læser lige nu, giver mig med stor sandsynlighed læsestof året ud. Ikke at den overhovedet er svær at læse, som jeg ellers havde forventet, mens jeg gik rundt og lurede på den (i flere år faktisk). Den er nem nok at læse og helt udmærket, men den er bare lang. Og nu kommer julen med gæstebud og ritualer, så jeg har ikke så store forventninger til læsetid.

Nå, men 2016 har budt på flere gode bogoplevelser!

Nogle af dem foregik ude i virkeligheden.
Jeg hørte Murakami, da han gæstede Den Sorte Diamant i november og blev interviewet af oversætter Mette Holm. Egentlig er han et mystisk menneske, som svarer helt banalt på nogle spørgsmål, undlader at svare på andre, eller pludselig overrumpler med virkelig dybe svar på små spørgsmål. Men mest var jeg (igen) fascineret, da han læste en (for mig) ukendt novelle op på japansk parallelt med Holms oplæsning af samme på dansk. Der går det op for en, at han faktisk har skrevet noget helt andet på japansk end det, man læser på dansk. Desuden blev min respekt for Mette Holms arbejde fordoblet mange gange. Hun har en stor del af æren for min fascination af Murakami.

Andre foregik virtuelt.
I september lancerede @milroesen og hendes kolleger på Ringsted Bibliotek en bogleg på Instagram: #septemberbøger. De havde lavet en fin plakat, hvor der stod en slags udfordring for hver dag i september. Man skulle poste et billede af: En bog af din yndlingsforfatter, en grøn bog, en bog, der fik dig til at græde, en bog fra din barndom osv. Det fik mig til hver dag i september at stå og glo på min bogreol og komme i tanke om bøger, forfattere, læseoplevelser, hændelser i relation til bøger, folk, jeg havde fået en given bog af, og meget mere. Det var hyggeligt. Og det fyldte Instagram med billeder af bøger og historier om dem.

Og en anden blev igangsat virtuelt, men udført i virkeligheden.
Som da @karmacowboy igangsatte julelegen #julebogbytteri. Hun parrede simpelthen to mennesker, som ville lege med (og derfor havde sendt hende en mail om sin læsesmag), hvorefter man skulle sende sin nye bogmakker en bog i december. Gerne fra sin egen reol. Ingen forventninger om nye, dyre bøger. Og så kunne man jo gå i gang med at lure på vedkommendes profil, om man kunne få en ide til en god boggave. Hvor hyggeligt er det ikke lige at modtage en bog med posten, samt at gøre sig umage med at finde en god bog til et fremmed menneske?! My kind of fun.

Hvad angår læseoplevelser, så blev det til 89 i 2016. 90, hvis jeg når at blive færdig med Krig og fred i år. Du kan se hvilke i læselisten.

Der var (som sædvanlig) en del hurtiglæste krimier.
Som nævnt elsker jeg at kunne læse alle bind i en serie i kronologisk rækkefølge. Men Ian Rankin har faktisk skrevet 19-20 Rebus-krimier og et par relaterede Malcolm Fox-krimier. Det blev lidt meget. Jeg lå i whiskytåger i månedsvis sammen med Rebus.

Der var også kvalitet!
Årets bedste var nok Barnets tarv af Ian McEwan, Børnenes bog af A.S. Byatt og Goat Mountain af David Vann. Alle tre bibragte mig en del tankegods, men faktisk lå ingen af dem helt øverst oppe på skalaen. Rigtig gode, bevares, men ikke utroligt fremragende. Den førstnævnte har lidt for lille en historie til for alvor at blive, den anden er lidt for tydelig i sin intention, mens den sidste nok egentlig er for grusom til min smag. Men de har alle tre min anbefaling.

Man kan altid blive overrasket.
Årets overraskelser var Glasklokken af Sylvia Plath, Bonjour tristesse af Françoise Sagan og Tit er jeg glad af Jens Christian Grøndahl. De to første har vel nok fortjent deres klassikerstatus, mens Grøndahl, som jeg ikke har læst længe, for en gangs skyld havde skrevet det kort og skarpt.

Når jeg kigger ned over læselisten, er jeg alligevel lidt overrasket over, at der ikke er flere rigtig gode. Min opfattelse var ellers, at der måtte være en del på listen, som kandiderede til årets bedste. Men når jeg så kigger igen, var de kun udmærkede. Der var sikkert mange, jeg ville tildele tre stjerner, hvis jeg var tvunget ind i et stjernesystem. (Som jeg nægter, hvorfor jeg ikke orker at opdatere i Goodreads.)

Nå, det var min opsummering af 2016 på bogfronten. God jul og godt nytår. Må 2017 blive et godt bog- og læseår! For dig, for mig og sådan i al almindelighed.

 

22. December 2016 by camlarsch
Categories: Faglitteratur, Øvrige, Skønlitteratur | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.