Bogåret 2015

2015 var et udmærket bogår! Det viser læselisten. Det blev til 97 bøger læst!

Ganske vist var der flere krimimåneder (som afslører serienarkomani og manglende overskud til krævende læseoplevelser hos denne læser). Men der var også Det gamle Rom-temaet i januar og 30’er-Tyskland-temaet i februar samt lidt engelsk historie i august. Nogle i krimiform, andre slet ikke.

Årets bog for mig var Luftspejling 38 af Kjell Westö. Den var simpelthen så god. Og jeg havde lyst til at starte forfra, så snart jeg havde læst den færdig. Det gjorde jeg ikke, men prakkede den i stedet på min mand, der også var begejstret, og min kollega … og hvem der ellers gider høre på mine anbefalinger. Så trist, så trist, men så aldeles velskrevet, melankolsk og oplysende. Og medrivende tillige.

En favorit var også Hustruen af Meg Wolitzer. Skarp, sjov, tragisk, igen virkelig velskrevet, god sløjfebinding og med et samfundsbillede, som man reagerer på. Hun veksler elegant mellem fortid og nutid. Hun mestrer både dialog og beskrivelse. Den er virkelig læsværdig.

Desværre var jeg ikke begejstret nok for Purity af Jonathan Franzen, hvis Korrektioner jeg ellers knuselskede. Og jeg havde håbet, at Bernard Cornwells Det sidste kongerige om vikingetiden i England ville få mig til at bingelæse hele serien. Men den var lidt for gadagung til min smag. Og så var det lidt træls, at det nok-så-omtalte fjerde bind i Millennium-trilogien (nu hvad? kvadrologi?) af David Lagercrantz overhovedet ikke var godt.

Til gengæld blev jeg uventet ramt af tonen i Caspar Erics 7/11 og Nike, ungt, spændstigt, sjovt, følsomt, ligesom Anne-Lise Marstrand-Jørgensen igen fangede mig med Dronningen af Saba & Kong Salomon. Edward St Aubyn leverede årets skarpeste og mest giftige og velskrevne sortsyn. Og Wallander-krimierne af Henning Mankell kan man roligt kaste sig over, hvis man har brug for solidt skrevne krimier i bedste nordiske tradition.

Joh, jeg kom vidt omkring i 2015!

04. January 2016 by camlarsch
Categories: Faglitteratur, Skønlitteratur | Leave a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.